Leestijd: 5 tot 10 minuten
Auteur: Marjolein ter Wielen

Pijn, dat zit toch niet tussen je oren?!

Pijn, iedereen kent het en heeft het wel eens gehad. Maar hoe leg je uit wat pijn is? Hoe komt het tot stand? En zit pijn tussen je oren? Dit zijn vragen waar jij in deze blog antwoord op gaat krijgen! We beginnen even met wat feiten over pijn:

  • In Nederland hebben maarliefst 2,2 miljoen mensen last van chronische pijnklachten;
  • In ruim 40% van de gevallen is de medische oorzaak van pijn niet vast te stellen;
  • Pijn hoeft niet te betekenen dat er iets kapot is in je lichaam;
  • Angst, stress en gedachten hebben invloed op de mate van pijn die je ervaart.

.

Wat is pijn?

​​​​​​​

De definitie van pijn is: ''pijn is een onplezierige sensorische en emotionele gewaarwording geassocieerd met actuele of potentiele weefsel beschadiging.'' Dat vraagt om meer uitleg. Pijn is dus altijd onplezierig en te linken aan mogelijke OF daadwerkelijke lichamelijke schade. Dit betekent dat er iets kapot kan zijn, denk aan een zenuwinklemming, breuk of scheuring, maar dit hoeft dus niet! Toch hoeft de pijn niet minder erg te zijn wanneer er niet daadwerkelijk iets kapot is.

Hoe komt pijn tot stand in ons lichaam

Iedereen heeft een pijnsysteem. Dit kun je vergelijken met met een je spijversteringssysteem. Pijnprikkels, bewandelen via het pijnsysteem een route naar het eindstation, je brein. In je brein wordt je jezelf bewust van de pijn. Ons pijnsysteem heeft als doel ons beschermen. Het wilt ons waarschuwen voor mogelijk gevaar. Dit is heel functioneel, want hierdoor trekken we ons arm terug als we onze hand verbranden en hebben we de neiging rust te pakken bij een verzwikte enkel.

Ons pijnsysteem kan grofweg verdeeld worden in drie delen. Het eerste deel bestaat uit sensoren, dit zijn kleine voelsprietjes, overal in ons lichaam. Deze pijnsensoren bevinden zich dus in ons spieren, botten, pezen, banden, zenuwen en organen. Deze sensoren worden geactiveerd bij prikkels als druk, heftige temperatuursveranderingen en trekbelasting. Als de impact deze prikkel een bepaalde intensiteit heeft, worden onze sensoren geactiveerd en sturen ze het signaal verder in jouw pijnsysteem.

Het tweede deel van ons pijnsysteem bevindt zich in ons ruggenmerg. Het ruggenmerg zend deze pijnsignalen die ze ontvangen hebben van de pijnsensoren door naar het eindstation; je brein. De signalen komen binnen in je brein in de Thalamus, het ontvangstcentrum. Nog voordat we de pijn voelen, communiceert de Thalamus met andere gebieden in ons brein zoals o.a. de Prefrontale context en de Amygdala. De Prefrontale cortext zit in de voorkant van ons brein, met dit gedeelte komen gedachten tot stand. In Amygdala bevindt zich onder andere de emotie angst en ons pijngeheugen. Deze gebieden in het brein worden samen de pijnmatrix genoemd. Ieder gebied van de pijnmatrix kan de pijnprikkel versterken (pijnlijker maken) of verzwakkern (minder pijnlijk maken).

Nu we weten dat de gebieden uit onze pijnmatrix invloed hebben op de hoeveelheid pijn die we ervaren, is het logisch dat meer factoren van invloed zijn op de hoeveelheid dan alleen lichamelijke schade of niet. Zo verhoogt een hoge mate van angst ook de mate van pijn. Een vrouw die gaat bevallen en bang is voor de pijn, ervaart veel meer klachten dan een vrouw die niet bang is voor de pijn en het meer laat gebeuren. Ben je door je rug gegaan en ben je bang om te bewegen, dan wanneer je geen angst heb om nog te bukken en je rug te gebruiekn. Ook gedachten hebben invloed op de hoeveelheid pijn. Denk jij tijdens je bevalling: 'ooh ik kan deze pijn niet aan, het moet stoppen', ervaar je meer pijn dan wanneer je denkt 'laat maar komen deze wee, ik kan dit.'Gerustellende gedachten over pijn zoals 'deze pijn gaat vast zo weer weg', zorgt automatisch voor minder intense pijn.


Als we dit weten, is het helemaal niet gek dat veel mensen last hebben van chronische terugkerende pijn. Hoe langer je last hebt van pijn, hoe meer zorgen je jezelf gaat maken en bang bent dat het niet meer weg gaat. Deze factoren helpen nu juist niet bij het verhelpen en verminderen maar zijn wel heel logisch! Het is superlastig om zelf een negatieve spiraal te doorbreken bij chronische pijn, maar weet dat het kan! Een psychosomatisch fysiotherapeut onderzoekt je lichamelijk en bekijkt in welke mate er wel of geen weefselschade is. Daarnaast gaan we opzoek naar vertrouwen en ontspanning zodat jouw angstsysteem (Amygdala), je gaat helpen in plaat van in de weg zitten. Worstel niet alleen tegen chronische pijn, dit is veel te moeilijk en kost ongelofelijk veel energie. Deze energie wil je natuurlijk veel liever stoppen in je werk, gezin of leuke hobby's!
Benieuwd naar meer interessante artikelen?

Heb je een vraag of wil je een intake plannen?


Laat dan je gegevens achter, we vertellen je graag meer!